Su içmek için susamayı beklemeyin. Su veya sıvı ihtiyacınız ile ilgili ilk ve en önemli aklınızda olması gereken belirteçlerdendir. Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. İnsan yemek tüketmeden haftalarca canlılığını sürdürebilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Yaklaşık olarak kanın �’si, kemiklerin "’si, beynin ve kasların u’i sudur. Yetişkin insan vücudunun ortalama `’ı sudur.

Yaşam İçin Elzem Olan Suyun / Sıvının Vücuttaki Görevleri:

 

  • Suyun, besinlerin sindiriminden vücuttaki metabolik atıkların uzaklaştırılmasına kadar pek çok aşamada önemli görevleri vardır.
  • Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür.
  • Vücutta biriken toksinleri atmak, vücudun ısı dengesini sağlamak için idrarla 1.500 ml, deri yoluyla 500 ml, dışkı ve solunum ile 300’er ml (toplamda 2.600 ml) civarında su kaybedilmektedir.
  • Eklemlerin kayganlığını ve kayganlığın devam ettirilmesini sağlar.
  • İnsan, vücudundaki karbonhidratlarının veya yağlarının tamamını, proteinlerinin yarısını ancak vücut suyunun ’ununu bile kaybetse yaşamı tehlikeye girer.
  • Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması yaşamsal önem taşıdığından, her gün kaybedilen miktarlarda su alınması zorunludur.
  • Deri ve Cilt sağlımız için canlı görünmesi için gereklidir.
  • Vücut ısısının denetimini ve düzenlenmesini kontrol eder.

 

 

Suyun bizim için olan önemini anlattık peki ya vücudumuz için su gereksinmemizi nasıl belirleyeceğiz.

Vücut Su Gereksinmemizi hesaplamak için kullanacağımız yöntem aldığımız her 1 kalori başına 1.1 mL’dir.

Örneğin ; 2000 kalori tüketen bir kişi yaklaşık 2.2 Litre su tüketmelidir.

Ancak vücut su gereksinmemiz çeşitli durumlardan etkilenir ; fiziksel aktivite, mevsim değişikliği , gebelik , hastalık durumu vb. durumları sıralayabiliriz.

Peki ya tükettiğimiz sıvı miktarının yeterli olduğunu nasıl anlayacağız.

Kulağa pek hoş gelmese de idrar rengi bazı özel durumlar dışında güzel bir belirteçtir. Renk su gibi berrak ise yeterli; sarıya yakınsa yetersiz demektir. Sabah ilk idrarın rengi biraz sarı olabilir. Ancak vitamin takviyesi veya ilaç almaksızın gün içerisinde de benzer şekilde sarı renkle karşılaşıyorsanız, bilin ki yeterince su içmiyorsunuz. Altın sarısı idrar sizi zengin etmez! Hele ki dudaklarınız kuruyorsa vücudunuz SOS yani acil durum sinyali vermiş demektir.

Ancak önemli olan, dudaklarımız kurumadan su içebilmeyi alışkanlık haline getirebilmektir.