Obezite cerrahisi son dönemde ülkemizde oldukça popüler ve sayısal olarak ciddi bir artış gösterdi. Artık televizyon dünyası-popüler kişiler başta olmak üzere halk tarafından da yüksek oranda tercih ediliyor. Peki bu kadar popüler hale gelen ve çare olarak görülen obezite cerrahisi nedir, herkes için uygun mudur veya hangi durumlarda uygulanabilir?

Obezite Cerrahisi nedir?

Öncelikle bahsedildiği üzere obezite ameliyatı sadece belli durumlar dışında tutulmak kaydıyla mucize bir operasyon değildir. Obezite: Beden Kitle İndexi -Vücut ağırlığı(kg)/Boy Uzunluğu2(cm)- 29.9 üstü durumlarda veya vücut ağırlığı değerleri normal olmasına karşın vücut yağ oranı erkekler üstü kadınlarda 5 üstü olması durumu olarak tanımlanan yaşam kalitesini ve sağlığımızı ciddi olarak etkileyen sağlık problemidir.

 

Obezite  durumunda vücut ağırlığı kaybı sağlanmasına yardımcı olmak ve bazı hastalıklarından kurtulmak amaçlı gıda alımlarının veya besin emilimlerinin ya da her ikisinin birden azaltılması amacıyla sindirim sistemlerine cerrahi müdahalede bulunulması “obezite cerrahisi” ya da “bariatrik cerrahi” olarak adlandırılır. Bu müdahalelerin kime yapılacağı ve hangi obezite ameliyatının yapılacağının kararını vermek çok hayati önem taşır. Genelde tüp mide ameliyatı doktorlar tarafından daha fazla tercih ediliyor.

Obezite Cerrahisine nasıl karar verilir?

Obezite cerrahisi, kilosundan memnun olmayan her insana uygun değildir. Obezite ameliyatı olmak istiyorsanız öncelikle ameliyata uygun musunuz? sorusunu iyi düşünüp profesyonel olarak değerlendirmesi gerekir. Bu değerlendirme dışında siz de kendinize bu kararı vermeli miyim ya da bu kararı alırken sonuçları ne olacak diye iç değerlendirme yapmalısınız. Öncelikle psikolojik olarak ameliyat olmak size uygun mudur? Ameliyattan sonra bazı besinleri operasyon dolasıyla tüketememek veya katı-sıvı ayrımı gibi durumlara hem fizyolojinizi hem  psikolojinizi alıştırabilir misiniz?

  • Ameliyata en uygun hasta profili, 100 kilonun üzerinde veya vücut kitle indeksi 35 ‘in üzerinde olan, defalarca diyet deneyimleri olmuş kilo verememiş veya yemek yemeyi çok sevdiği için kilo vermiş ama onu korumakta başarılı olamamış, şeker ve tansiyon gibi bazı rahatsızlıkları olan bireylere uygundur.
  • 100 kilonun altında, ciddi anlamda hiç diyet yapmamış yani kaçamaklar yaparak her defasında diyeti sonlandırmış, diyet yapmak zor gelen ya da spora gerekli ağırlığı vermemiş ve hiçbir rahatsızlığı olmayan kolayca emek vermeden kilo vermek isteyen bireylere obezite ameliyatı uygun değildir.

Öncelikle bir beslenme uzmanı eşliğinde disiplinli bir şekilde beslenme programını uygulayarak ve spor ile sonuç alabiliyor mu? Bunu deneyimlemek gerekir ve bu durumda obezite cerrahisine yönelmek daha uygundur.

“Unutulmamalıdır ki obezite ameliyatı süreci bahsedildiği gibi hiç de kolay bir süreç değildir ve sadece ameliyat olmakla bitmez sonrasındaki kendinize bakmanız da oldukça önemlidir. Bazı başarısız vakalar olduğu için tehlikeli olarak görülebilir. Başarılı vakalarda ise ameliyat sonrası beslenmeye çok ciddi dikkat edilmesi gerekir. Beslenmeniz de belli dönem sıvı besinlerle besleneceğinizi ve bazı vitamin-mineral yetersizliklerinin oluşacağını unutmamak gerekir.”

“Obezite ameliyatı konusunda etik bir ekipten oluşan doktor, hemşire, psikolog/psikiyatrist ve diyetisyenden oluşan ekipler ile sağlıklı sonuçlar ile sağlıklı bir yaşama adım atılabilir. Bariatri diyetisyenin hem ameliyat öncesi hem de sonrasında beslenme eğitimlerini düzenli bir şekilde vermesi gerekmektedir. Artık hafifledim her şeyi yiyebilirim fikri sizi hataya sürekler. Çünkü bariatri cerrahisinin türüne göre her istediğinizi her miktarda tüketmemeniz gerekir ve bu fikirde devam ettikçe 1.5-2 yıl sonunda eski vücut ağırlığınıza dönmeniz oldukça yüksektir. Cerrahiden sonra sağlıklı beslenme ilkelerini yaşam tarzı haline getirmelisiniz.”