Goji Berry Nedir?

Goji berry, kızılcık benzeri meyveleri olan tam bir vitamin, mineral ve antioksidan deposudur. “Süper meyveler” olarak adlandırılan gruptadır ve bu gruptaki diğer türlerden farklı olarak hemen hemen Türkiye’nin her yerinde yetiştirilebilir. -27 derece soğuğa ve 40 derece sıcağa dayanıklıdır.

Kurutulmuş Goji Berry’nin 10 gramı 32 kaloridir. 6,92 gram karbonhidrat ve 1,41 gram protein içerir. 1 meyve olarak tanımladığımız  20gr  Goji Berry’dir. Goji Berry’nin içindeki şeker; en doğal polisakkarit türündeki doğal nişasta şeker türüdür. Goji berry içeriğindeki şeker glikozla karşılaştırıldığında kan şekeri seviyesini çok daha az yükselten polisakkaritlerden oluşur. Ayrıca Goji berry yüksek miktarda magnezyum ve krom içeren besinlerin birleşimine sahiptir. Goji berry yumurta sarısı, mayadan sonra içeriğinde en çok doğal krom barındıran besinlerden biridir.

Krom ve kan şekeri ilişkisini irdeleyen en önemli araştırmalardan biri 1997 yılında yapılmıştır. Deneye katılan 180 denekten bir kısmına bir krom alaşımı bir kısmına da Plasebo verilmiştir. 4 ay sonrasında krom verilen deneklerde sadece düşük kan şekeri değerlerine rastlanılmadığı gibi İnsülin değerinin de azaldığı görülmüştür. Bu da pankreasın aşırı üretimini azaltabildiğine dair önemli bir işarettir.

Goji Berry’nin faydaları nelerdir, kilo kaybetme üzerine etkisi var mıdır?

Goji  Berry meyvesi obezite, diyabet için umut verici  bir iyileştirici gibi görünüyor. Goji meyvesinin tavşanlarla yapılan çalışma sonucunda belirgin kan şekerini, serum total kolesterolü ve trigliseriti azalttığı ve HDL düzeylerini artırdığı gözlenmiştir. Bu sonuçlar, Goji Berry meyvesindeki bileşenlerin kan şekerini ve lipitlerini düzenleyici etkisi olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, Goji meyve verilerek beslenen sıçanların vücut ağırlığı, insülin seviyeleri ve diyabetik sıçanlarda insülin duyarlılığını arttırdığı bulunmuştur. Goji meyvesi ayrıca güçlü antioksidan etkilere sahiptir. Bundan başka, 4 hafta boyunca Goji polisakkarit tedavisi (10 mg / kg) ile yapılan çalışmada kalp üzerine olumlu etkileri olduğu bulunmuştur.

Goji Berry ‘nin yan etkileri var mıdır, varsa nelerdir?

Goji Berry sağlık açısından birçok fayda ve avantaj kazandırırken, kişinin sağlık şartları ve tüketim şekline bağlı olarak bazı yan etkileri vardır.

Warfarin ile Etkileşim: Goji Berry warfarin gibi kan inceltici kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçla alındığında yan etkilere neden olabilir. Kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız Goji Berry tüketiminden uzak durmalısınız.

Diyabet İlaçları ile Etkileşim: Diyabet hastaları kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak  belirli dozlarda ilaç alırlar. Goji meyveleri pankreasın çalışmasını ve insülin üretimini etkilediği tespit edilmiştir. Diyabet ilaçları kullanan kişiler Goji Berry tüketiminden uzak durmalıdırlar.

Hipertansiyon: Fazla yenirse Goji meyveleri, vücudun kan basıncı düzeylerini olumsuz etkiler ve hipertansiyona neden olabilir.

Polen Alerjisi: Polen alerjisi olan kişiler Goji Berry yerseler, hırıltı, hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ciltle alakalı sorunlar olursa doktora başvurmanız önerilir.

Uykuyu Olumsuz Etkiler: Goji meyveleri sadece gündüzleri alınmalıdır. Gece Goji Berry yemek uykuyu kaçırır.

Enerji Seviye Artırır: Aşırı şekilde tüketimi enerji seviyesini ciddi anlamda arttırır ve bu zararlıdır. Çok fazla enerji konsantrasyon bozukluğu, hiperaktiflik ve huzursuzluk gibi sorunlara neden olur. Bu yüzden Goji Berry tüketimi aşırı olmamalıdır.

Kan Akışını Arttırır: Goji meyveleri vücutta kan akışını artırabilir. Fazla Goji Berry yemek, kan akış hızını normalden fazla seviyeye çıkarır ve bu özellikle yaşlıları etkileyen hemofili gibi olumsuz koşullara  neden olabilir.

Baş Dönmesine Neden Olur: Goji meyveleri aşırı tüketildiğinde baş dönmesi, göz rahatsızlığı, bulanık görme ve halüsinasyonlar gibi şiddetli yan etkilere yol açabilir.

Aşırı Goji Berry tüketimi sindirim sisteminde hazımsızlık, bulantı, kusma gibi sorunlara neden olabilir.

Sonuç olarak;

Bu kadar değerli bir meyve asla bir ilaç değildir. Tüketildiğinde hemen her türlü sağlık sorununu çözmez.