Evlilik öncesi dönem, çoğu kadının veya artık erkeklerin de hızlı vücut ağırlık kaybı sağlayarak daha fit ve iyi görünmek istediği bir dönemdir. Bu dönemde, ne kadar zamanda vücut ağırlık kaybının miktarının iyi planlanması gerekir. Evlilik öncesi son dakikada, kısıtlı diyetlerle verilen hızlı kilolar hatadır. Düğün günü canlı, parlak, enerji dolu olmak isteriz. Fakat kısıtlı/ besin değeri düşük diyetler sizin sağlığınızı kaybetmenize, bitkin, cildinizin solgun, saçlarınızın cansız görünmesine sebep olur.

Düğün hazırlıklarında kendinize ayıracak fazla vaktiniz olmaz. Bu yüzden başarısızlıkla sonuçlanacağını bildiğiniz düşük kalori ve tek tip besin içeren popüler ama sağlıksız diyetler ile zaman kaybetmektense, bazı beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek ve hafif bir egzersiz programıyla istediğiniz görüntüye ulaşabilirsiniz.

 

Düğün için Her konuda yaptığınız planlamaları vücudunuz için de yapmalısınız  ;

  • Program ve zamanlama dengesini kurmalısınız.
    Evlilik öncesi beslenme programınıza başlamadan önce, düğüne kadar kaç kilo kaybetmek istediğinize karar verin. Haftada ortalama 800-1000 gram vereceğinizi hesaplayın.  Örneğin 8 kilo kaybetmek istiyorsanız, 2-3 ay önceden beslenme programınıza başlamanız gerekir. İstediğiniz kiloya ulaşmakta kararlı olun ve ulaşılabilir hedefler belirleyin. Unutmayın, 4 kilo kaybı 1 beden incelmeniz demektir.
  • Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Kazanmalısınız!
    Kilo kaybetmek için beslenmenizde değişiklikler yapın. Değişikliğe, bir öğünde tükettiğiniz porsiyon miktarını azaltarak ve tükettiğiniz besinleri sağlıklı alternatifleriyle değiştirerek başlayabilirsiniz. Porsiyon miktarı azaltmak, zaman kaybı olmadan kilo kaybetmek en kolay yoludur. Günlük aldığınız kalori miktarını azaltmak sizi başarıya götürür.  Bir öğünde,  Protein, Kompleks Karbonhidrat ve Yağ grubunu dengeli olacak şekilde tüketin. Salata ve ara öğünlerde taze meyve kullanabilirsiniz; sebze ve meyveler gibi lif oranı yüksek, düşük kalorili besinleri tüketmelisiniz.

 

  • Fiziksel aktiviteye Başlayın ve Alışkanlık Haline getiriniz!
    Egzersiz yapmak, özellikle kardiyo egzersizleri, enerji harcamanızı artırarak kilo vermenizde işinizi kolaylaştırır. Yapmaktan hoşlandığınız ve güvenle uygulayabileceğiniz bir egzersiz türü seçin. bu tempolu yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet, dans, pilates, yoga olabilir. Yağ yakımını sağlamak için, seçtiğiniz egzersizin en az 40 dakika uygulamanız gerekir. Hareketiniz ne kadar artarsa, o kadar enerji harcarsınız. Bu da daha fazla kilo vermeniz anlamına gelir. Dehidrasyonu engellemek için yeteri kadar su tüketmeye özen gösterin. Günde En az 2-2.5 L olacak şekilde düzenlemelisiniz. 
  • Bize kaloriden başka yararı olmayan gıdaları kapı uzak tutmalıyız!
    Evlilik öncesi beslenme programınız boyunca sağlıksız gıdalardan sakınmalısınız.  Bu dönemde, şekerli ve yüksek kalorili içeceklerden uzak durun. İçecek olarak su, maden suyu, şekersiz çay ve kremasız filtre kahve tüketin. Ek olarak pirinç, makarna, beyaz ekmek, şekerli besinler ve tatlılar gibi basit şeker içeren gıdalar tüketmemeye özen gösterin. Bunların yerine esmer pirinç, bulgur, kepekli makarna, tam tahıllı ekmek kullanabilirsiniz. Kompleks karbonhidratlar kilo kaybına yardımcı olmakla beraber egzersiziniz için iyi bir yakıt görevi görür. Bununla birlikte iştah kontrolü yapmanızı kolaylaştırır.

------------------------------------------------------------------------------------------

  Geç Saatlerde Gelen Bir Şeyler Tüketme İsteği…

Yeni yapılan bir çalışmaya göre gece geç saatte acıkma durumunda düşük kalorili ve sağlıklı atıştırmaların tüketilmesinin zararlı olmadığını vurguluyor. Ancak çok fazla bir şeyler tüketmek veya açlık dışında sadece keyif nedeniyle yemek bize sorun çıkartabilir. Özellikle yalnız gecelerde koltuğa uzanıp popüler film ve dizileri seyrederken farkında olmadan alınan fazla kalorileri dahil edebiliriz.

Günün diğer saatlerindense akşam saatlerinde atıştırmanın kilo alma, sindirim sorunları, uykuda rahatsızlık verme gibi zararları olduğu bilinen bir gerçektir.  Gece saati yeme alışkanlığı genellikle sıkıntı, popüler film ve dizileri seyrederken ,yalnızlık veya depresyon gibi sebeplerden doğuyor. Ayrıca tüm günü yoğun iş temposu ve stresi, aile ile geçirilen zaman derken sadece gece zaman olduğu için gece yemeyi tercih edebiliyorlar. Bu etkenlerin çoğu duygusal, yani fizyolojik değil, maalesef psikolojik olması nedeniyle de yönelinen yiyecekler genelde hep rahatlatıcı ve sağlıksız tercihler oluyor. Bu da fazla yağ ve kalori oranı yüksek, tuzlu (cips) veya tatlılar demek oluyor. Bu sonuçta bize ağırlık artışı olarak deri dönüyor.

Böyle durumlarda birkaç basit strateji bizim için yeterli çözüm olabilir ;

  • Eğer canınız bir şeyler tüketmek istiyorsa ancak fiziksel açlık belirtisi yoksa o anda ne hissettiğinizi anlamaya çalışın.
  • Eğer canınız sıkılıyorsa kitap okumayı, film izlemeyi, arkadaşınıza telefon ile görüşme yapmayı veya internette dolaşmayı kısacası dikkatinizi başka bir yöne kaydırmayı deneyin.
  • Eğer kaygılıysanız derin nefes alarak rahatlamayı veya banyo yapmayı deneyin. Yemek haricinde kendinizi iyi hissettirecek şeyler bulmaya çalışın. Bu aşamada şekersiz sakız size iyi gelecektir.
  • Eğer sırf vücudunuz buna alışık olduğu için gece yiyorsanız, akşam yemeğinden sonra mutfağa bir daha girmeyin. Yemekleri sadece mutfakta saklayın ve akşam yemeğinden sonra mutfağın ve yemek odasının ışıklarını kapayın.
  • Kahvaltıya kadar oraya dönmeme kararı alın ve gecenin kalanını evin başka bir bölümünde geçirin.
  • Asla yapılmaması gereken fakat sürekli yapılan bir yanlıştan bahsedelim işten eve açlıktan mideniz kazınarak dönerseniz kendinizi bütün gece fazla yemek yemeye hazırlamış olursunuz. Sakın tüm gün aç kalıp akşam kendinizi ödüllendirme duygusuna kapılmayın. Gün boyunca kısa aralıklarla az az sık sık öğün tüketmeye çalışın
  • İdealde kahvaltı en buyük, akşam yemeğiyse en küçük öğün olmalıdır. Alacağınız kalorinin p’i öğlen ara öğününe kadar, kalan 0’u ise günün geri kalanında alınmalıdır .
  • Eğer cips, kurabiye, çikolata gibi yiyeceklerin görüntüsü sizi baştan çıkarıyorsa göz önünde bu tıp yiyecekler bulundurmayın. Mutfağınıza alışverişte sağlıklı ara atıştırmalıklar alışverişi yapın.
  • Eğer bilinçsizce yemek yeme sorununuz varsa, canınız bir şey atıştırmak isteyince yaptığınız işi bırakın. Çünkü televizyon seyrederken, bilgisayar basında veya kitap okurken farketmeden normalden fazla yemeniz cok muhtemeldir
  • Ama aynı zamanda vücudunuzu dinlemeyi unutmayın. Eğer gerçekten açsanız, gece ufak birşey atıştırmanın bir sakıncası yok.
  • Bir porsiyon meyva, yağsız yoğurt, veya düşük kalorili sosa batırılmış sebzeler yemeye çalışın, 2-3 adet grisini yağsız peynir veya 1 avuç beyaz leblebide açlık duygunuzu köreltir. Baharatlı veya kafein içeren maddelerden ve alkolden uzak durmaya çalışın.
  • Olabildiğince hafif yemeye çalışın, uyku öncesi ağır yemekler sindirimde güçlüğe ve mide yanmasına sebep olurlar.

Bir dahaki sefer akşam yemeğinden sonra bir şeyler tüketme hissi ve devamında mutfak sizi çağırdığında bir saniye durun ve sizi çağıranın ne olduğunu düşünün. Eğer açlık değilse, yemek en iyi cevap değil. Eğer açlıksa, o zaman uykunuzla aranıza girmeyecek küçük, besleyici bir yiyecek seçin. ♥