Günümüzde bilinçsiz olarak zamansızlık, yoğun iş stresi , yorucu hayat tarzı veya bili nçli olarak uzun süre aç kalınıyor. Bu uzun süre dönem aç kalmanın beraberinde getirdiği düşünülen az tükettim az kalori aldım hissi sizi yanıltan bir durumdur. Gerçekte durum pek de böyle değildir. Kahvaltıda canım bir şey istemiyor diyerek sadece kahve öğlen bir salata ile geçiştirip akşam saatleri gelip eve dönüğünüzde veya dışarıda yemek yemeye karar verdiğinizde yoğun açlığın etkisiyle doygunluk hissini sağlayamama, tüm gün aç kalmanın etkisiyle kendini yüksek kalorili besinlerle ödüllendirme vb. sağlıksız tercihlere neden olur.
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki bırakın öğün atlayarak vücut ağırlığı kaybı sağlamayı, her atlanan öğün size ortalama 200 kalori daha fazla almanıza neden oluyor.
Peki Neden Öğün Atlamak Fazla Kalori Almak Anlamına gelir.
1) Vücudunuz Açlık Moduna Geçer
Akşam öğününüzü tükettiniz ve sabaha kadar aldığınız bütün besinler vücudunuz tarafından enerjiye çevrildi. Sabah uyandığınızda vücudunuz günlük aktivitelerine devam edebilmek için daha fazla enerjiye duydu.
Fakat siz kalori almamak için bir şey tüketmediniz veya az tüketerek geçiştirdiniz.
Bu noktada vücudunuz açlık moduna(kıtlık dönemi) girmeye karar veriyor. Açlık modunda(kıtlık dönemi) olduğu için enerjinizi düşürüyor, metabolizmanızı yavaşlatıyor.
Daha kötüsü ise, bir sonraki yemeğinizde aldığınız kaloriyi tutma eğilimi gösteriyor. Yani bir sonraki yediğiniz yemeğin daha fazlası yağ olarak vücudunuzda depolanır. Çünkü vücudunuz kendisini açlığa alıştırıyor bu durum fizyolojik olarak araştırmalarca kanıtlanmış ve kıtlık dönemi denmiştir.
Eskiden sular kesilmeye yakın herkes suları şişelere doldurur bu şekilde su kesintisine kendilerini hazır duruma getirirlerdi. Vücudumuz da aynı bizim gibi düşünür ve yağ depolamaya geçer!
2) Günlük Yaşantımız Bu Durumdan Etkilenir
Vücudumuzun glikoza (şeker) ihtiyacı var. Çünkü bütün enerjimiz bu şekilde sağlanır.
Beyin yeterince glikoz almadığı zaman dönüşü yorgunluk, halsizlik, dikkatsizlik ve depresyon olur. Bu şekilde günlük işlerde sorunlar baş gösterir.
Özetle öğün atlayan bir bünye hiçbir zaman kendini iyi hissedemez.
3) Bir Sonraki Öğünde Daha Çok ve Daha Sağlıksız Tercihler Yaparsınız
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki öğün atlayanlar zaman bir sonraki öğünde daha fazla yiyorlar ve daha sağlıksız tercihler yapmaya eğilimli olup, toplamda daha fazla kalori alıyorlar.
Ayrıca az önce bahsettiğimiz gibi, vücut açlık moduna girdiği zaman daha çok kalori tutma eğilimde olduğu için tüketilmediği zannedilen kaloriler fazlasıyla geri geliyor.
4) Kas Kaybı Yaşarsınız
Vücudumuz ilk olarak karbonhidratları enerji olarak kullanır. Karbonhidratlar bitince de en yakın enerji üreteceği kaynak olarak kaslardaki proteinlere yönelir, çünkü yağın yıkım prosedürü daha uzun ve zordur.
Proteinler ise vücudumuz için kolay enerji kaynağıdır. Dolayısıyla aç kaldığınız zaman ilk hedef kaslarınızdır. Yani Kaybetmememiz gereken bizi fit ve genç gösteren dokularımızdan.
Eğer kilo vermek istiyorsanız daha çok kasa ihtiyacınız var çünkü vücutta en çok enerjiyi kaslar tüketir. Daha çok enerji tüketmek ise daha fazla kalori yaktığınızı gösterir. Dolayısıyla daha az kaslı bir vücut daha çok yağ tutacaktır.
- Son olarak Öğün Atlayarak veya Aç Kalarak değil, Sağlıklı Beslenme Yöntemlerini kullanarak öğünlerinizi tüketmelisiniz
Yorum Yaz