Polikistik Over Sendromu
Polikistik over sendromu doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen endokrin bir bozukluktur. Günümüzde prevelansı artmış bir hastalıktır.
Polikistik over sendromu yumurtalıklarda çeşitli nedenlerle oluşan bir hormonal dengesizlik sonucu yumurtlamanın bozulması ve yumurtalıklardan aşırı miktarda androjen(erkeklik hormon) salgılanması durumudur. Dışarıdan görünen yüzü çoğu durumda yalnızca bir adet düzensizliği ve tüylenme olan polikistik over sendromu, aslında tüm vücudu etkileyebilen bir metabolizma hastalığıdır.
Polikistik over sendromu temelde bir yumurtlama sorunu olmaktan çok, ciddi sağlık sorunları yaratabilen bir durumdur. Polikistik overin hala nedeni tam olarak bilinmemektedir ama olasılıklı durumlar aşağıdaki gibidir:
- İnsülin direnci: Nedeni henüz bilinmemekle beraber, bir etken olarak düşünülmektedir. İnsülin direnci olan insanlarda kas, yağ ve karaciğer hücrelerine kan şekeri girmesi zordur ve buda yüksek düzeyde şekerin kanda birikmesine neden olur. Pankreas insülin hormonu üretir yalnız bunu vücutta kullanamaz. Kandaki şeker hücrelere taşınamadığı için vücut eneri üretemez ve pankreas belli bir süre sonra insülin üretemez hale gelir ve şeker hastalığı ortaya çıkar. Polikistik over sendromlu birçok kadında insülin direnci vardır. Yani, kandaki şekeri kontrol altına almak için insülin fazla salgılanır ve fazla insülin yumurtalıklardan fazla miktarda erkeklik hormonu salgılanmasına yol açar. Bu durumda yumurta gelişimini engeller.
- Şişmanlık: Aşırı kilo insülin direncine sebep olur. Buda polikistik overin tetikleyicisidir.
- Genetik faktörler: Tam olarak kalıtsal bir hastalık olarak düşünülmemekle beraber genetik faktörlerin etkilediği düşünülmektedir.
- Lüteinleştirici Hormon: Bu hormon, yumurtalıklardaki yumurtlamayı ve bazı hormonların üretilmesini sağlar. Polikistik over sendromlu birçok kadında bu hormon düzeyi yüksektir. Yüksek seviyenin yumurtalıkların normal çalışmasını bozabileceği düşünülmektedir.
Polikistik over sendromlu kadınlarda beslenme tedavisi gerekmektedir. Bu hastalık kilo vermeyi zorlaştıran bir faktördür. İlk olarak insülin direnci kontrol altına alınarak tedaviye başlanır. Ağırlık kaybı insülin düzeyinin düşmesine yardımcı bir etkendir. İnsülin düzeyinin düşmesi ile erkeklik hormono azalır, sağlıklı yumurtlama olasılığı artar, adet sorunları düzelir, tüylenmeler azalır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, polikistik over sendromu yağ metabolizmasındaki bozukluğa bağlı olarak kalp ve hipertansiyon riskini artırabilir.
Yorum Yaz