Şikayet nedeni Çin mutfağında fazla kullanılan katkı maddesi sınıfında yer alan “monosodyum glutamat” (MSG) tepkimesidir. Kendini yanma hissi, göğüs daralması, yüzde kızarma ve baş, göğüs ve boyun ağrısıyla gösterir. Semptomlar 20-60 dakika sürer. Tüketicilerin yaklaşık % 30’unda rastlanır.

Beslenme tedavisi; Yiyeceklerle MSG alımından kaçınmak ve hazır gıdaların tüketiminde dikkatli olmak, bol miktarda sıvı almaktır.

MONOSODYUM GLUTAMAT  (MONOSODIUM GLUTAMATE)

Glutamik asidin sodyum tuzudur. Lezzet verici olarak kullanılır. Bu değişim deniz yosunundan (seaveed) ”Laminania Japonica” zengin proteinler eklenmesiyle oluştuğu, bunu sağlayanın da monosodyum glutamat olduğu bulunmuştur. Molazın fermentasyonuyla, atık likörden, buğday veya mısır gluteninden üretilir veya organik sentezlenir. MSG; balık, et, sos, çorba ve diğer yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılır. En fazla Çin mutfağında kullanıldığı için aşırı alınmasında ortaya çıkan duruma “Çin lokantası sendromu (Chinese restaurant syndrome)” denir. Sodyumu kısıtlı diyetlerde (2g/gün) kullanılmaz. Buna benzer diğer lezzet veren sodyumlar, disodyumguanilat, disodyum inosinattır.

DİKKAT EKSİKLİĞİ BOZUKLUĞU  (ATTENTION DEFICIT DISORDER)

Bu durumu “hiperaktiviti ve hiperkinoz” olarak nitelendirenler de bulunur, ancak her iki durumda da bazı farklılıklar söz konusudur. Kişi dinlenmez, dikkatini uzun süre toplayamaz, düşünmeden coşkun ve patavatsız atılımlar yapar. Gerçek nedeni bilinmemekle beraber diyet faktörlerinin özellikle gıda katkı maddelerinin, renklendiricilerin, gıda alerjisinin, şeker tüketiminin etken olduğu görüşü vardır.

Beslenme tedavisi:

Katkı maddeleri, renklendirici içeren gıdalardan, yapay yiyeceklerden, salisilat ve gıda koruyucu maddelerin tüketiminden sakınılmalıdır.

Diyet, Hiperaktiviteyi Azaltan (Diet Feingold): Davranışı geliştiren ve fazla aktiviteyi azaltan diyettir. Hiperaktiviteye; gıda katkı maddeleri, salisilatlar, yapay renklendiriciler(özellikle FD ve C sarısı No 5) , gıda prezervatifleri, bütillenmiş hidroksianisol (BHA), bütillenmiş hidroksi toluen (BHT), mono sodyum glutamat (MSG) ve sodyum benzoat gibi maddeler neden olur. Bütün kimyevi maddeler diyetten elimine edilir. Yiyecek olarak: Hazır unlu gıdalar, hazır pudingler, dondurma, şeker, şekerlemeler ve diğer rafine şekerle hazırlanmış gıdalar, alkolsüz gazlı içecekler, çay, kahve ve margarinler kullanılmaz. Bu diyetin etkili olup-olmadığını henüz teyit edecek araştırmalar yoktur.