Sadece vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ile ideal kilo hesaplamak her zaman yeterli olmayabilir. Beden kitle indeksi hesaplanırken kullanılan bu iki değer bizim için bir ölçüt olabilir ancak peki ya sahip olduğumuz vücut ağırlığının dağılımı? Aynı zamanda bir önemli de vücut ağırlığınızın ne kadarının yağ ne kadarının kas ve sıvı olduğudur. Bu sebeple de en doğrusu vücut yağ analizi yapıldıktan sonra vücut tipinize göre ideal hedefin belirlenmesidir.
Vücut yağ analizi sonucunda vücuttaki toplam yağ miktarını öğrendikten sonraki aşama ise bu yağın vücudun hangi bölgelerinde dağılım gösterdiğini de öğrenmek önemlidir. Çünkü abdominal (karın) bölgedeki yağlar, insülün direnci ve diyabet hastalığı, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, kan lipitlerinin yüksekliği gibi metabolik sendrom olarak tanımlanan kompleks hastalığın belirteçlerindendir. Vücudunuzdaki yağsız doku kısmı (kas, kemik,,su iç organlar vb) ve su miktarı ise ideal kiloyu belirler.
Yağsız doku kitlesinden yani bilinen tabir ile vücuttaki kas diye bahsedecek olursak, kas kütlesi bizim için çok önemlidir. Kaslar Bazal Metabolizma Hızını (BMH) doğrudan belirler. Vücudunuzda kas miktarı ne kadar fazla ise tükettiğiniz besinleri yakmanızda o kadar kolaydır. Bir anlamda kasları “yağları eriten büyük fırınlar” olarak düşünebilirsiniz.Bunun tam zıttı bir durum söz konusu ise yani kas kütlesi düşüklüğü ve yağ kütlesi yüksekliği metabolik hız yavaşlar. 1 gr kas kaybı 2.7 gr su kaybı yaratır ve istenmeyen şekil bozuklukları oluşur. Bu durumda siz aynaya baktığınızda olmak istediğiniz “fit” görüntüyü elde edemezsiniz. Tartıda gördüğünüz hızlı kilo kaybı ilk başta yüzünüzün gülümsemesine neden olur fakat sonra bu diyetler sonucunda kas kaybı olur ve yüzümüzde kas ve su oranı fazla olduğu için bu kısımdaki kayıplar yine aynada sizi asla mutlu etmeyecektir. Daha sonrasında ise kas kaybı oluştuğundan metabolik hızda yavaşlama gözlenir ve kilo vermeniz zorlaşır sonucunda ilk yanlış hamlede eskiden daha fazla kilo almanıza sebep olur döngü uzar gider.
Aynı boy ve ağırlıkta olsa da bu iki insanın ideal kiloları birbirinden farklıdır. A kişisi aynı kiloda olmasına rağmen B kişisinden daha şişman görünür çünkü yağ miktarı daha fazladır. B kişisi büyük ihtimalle spor yapmaktadır, bu nedenle de kas kütlesi fazladır ve A kişisine göre çok daha ince görünmektedir.
Vücut ağrılığı aynı olan iki insana baktığınızda vücut şekillerinde büyük fark görebilirsiniz biri 38 beden diğeri 40 beden kıyafet giyiyor olabilir; bunun sebebi vücutlarındaki yağ-kas miktarının farklı oranıdır.
Bunun en doğrusunu öğrenmek için beslenme öykünüzü, ailenizdeki obezite soy geçmişini, beslenme alışkanlıklarınızdaki güçlü ve zayıf yönleri ortaya koyarak bir beslenme uzmanı ile görüşebilirsiniz. Yapılacak ölçümler sonrası ideal kilonuzu belirlemek ve gerçekçi kilonuzdan emin olmak daha kolay ve daha sağlıklı olacaktır. Sağlık durumunuzun değerlendirilmesi de yine ideal kilonuzu belirlemede önemlidir.
İdeal kilonuzu belirlerken ;
- Vücut Komposizyonu
- Daha önce yapılan diyetler,
- Genel Sağlık ve Beslenme durumu
- Son 5 yıl içindeki en düşük ve en yüksek ağırlığınız 〉 önemlidir.
- Ailedeki bireylerin sağlık geçmişi
- Aktivite durumunuz
Büyük ve gerçekçi olmayan hedefler yerine küçük ve gerçekçi hedefler sizi başarıya götürür unutmayın
Yorum Yaz