Konstipasyon durumu yani kabızlık;

  • Barsak hareketlerinde zorluk
  • dışkı geçişinde ağrı olarak adlandırılabilir
  • tuvalete çıkışın uzun süre olmaması durumu

Sağlıklı bireylerin günde bir kez ile haftada en az üç kez dışkılaması kalın bağırsağın işlevini sağlıklı bir biçimde sürdürmeye devam etmesi açısından önemlidir.Hemen herkeste gelişebilen kabızlık uzun sürdüğünde ciddi bir sorun haline gelebiliyor. Bunun nedeni ise kabızlık ve kabızlığın yol açtığı komplikasyonların günlük yaşam kalitesini oldukça bozmasının yanı sıra, basit yöntemlerle tedavi edilme şansı varken, kalıcı yapısal değişikliklere neden olabilen operasyonlara başvurmak zorunda kalınması.

Bu yüzden kabızlığı önlemek için altta yatan nedenleri erken tespit etmek ve bu doğrultuda çözümler almak çok önemli.

 

Konstipasyon(Kabızlık) beslenme ile doğrudan ilişki içerisindedir. Yeterli sıvı tüketilmediğinde, posalı yiyeceklerden yenilmediğinde, yeterli egzersiz yapılmadığında veya uzun süreli uygulanan yağsız diyetler sonucunda kabızlık problemiyle karşılaşmak olasıdır.

Belirtilerin şiddetini azaltmak ve tekrarlanmasını önlemek için yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmenizde fayda var.

Kabızlık için beslenme önerileri

Güne 1 bardak ılık limonlu Su ile başlayın
Eğer Gastrit, Reflü vb. mide probleminiz ve hipotansiyon(düşük tansiyon) yoksa aç karnına içilen ılık limonlu su sindirime faydalı olacaktır.

Günde 2-2.5 lt. su için
Sindirimi hızlandırıcı, bağırsak hareketlerini kolaylaştırıcı etkisinden dolayı kabızlığı önlemede su tüketimi en önemli faktörlerden biridir.

Öğünlerinizi atlamayın
Düzenli Öğün Tüketimi bağırsak hareketlerinin de düzenli çalışmasını sağlamaktadır.

 

Posadan zengin yiyecekler tüketin
Posa(lif) oranı yüksek yiyeceklere kabızlığın önlenmesinde veya azalmasında faydalıdır.
Sağlıklı bir insanın günde 25-30gr posa alması gerekmektedir. Ekmek olarak;Tam Tahıllı Tam buğdağ , çavdar vb. makarnada da yine tahıllı kepekli makarna çeşitlerini tüketmeye çalışın.

Haftada 2 kez Kurubaklagil tüketin
Kuru fasulye, barbunya, nohut, yeşil mercimeği  veya salatası olarak öğünlerinizde kullanın.

Günde 5 porsiyon sebze, 3 porsiyon meyve
Sebzelerden patlıcan, bamya, kabak, lahana, semizotu, enginar meyvelerden elma, armut, kayısı, incir ve eriği kabuğuyla tüketmek lif oranını artıracaktır.


Her gün bir kase yoğurt tüketin
Bağırsaklarda sindirime yardımcı olan zararlı bakterilerin yanı sıra yararlı bakteriler de bulunmaktadır. Probiyotik yoğurt veya kefir bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Ara Öğün ;

1 kase yoğurt 15 adet kuru erik

1 su bardağı kefir TamTahıllı Grissini

Rezene, yeşil çay, papatya ve anason çayı için.

Bu dört çayı uygun miktarlarda demleyerek günde 2 fincan içmeye çalışın, sindirimi hızlandırır, kabızlıkla oluşan şişkinliğe faydalıdır.

Yeterince Yağlı Tohum
Gün içerisinde bir ara öğün olarak 10 adet fındık, badem, ceviz, antep fıstığı tüketmek hem alınması gereken lif miktarını artıracak hem de yararlı yağ asitleriyle bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır.

Fiziksel aktivitenizi artırın
Düzenli spor yapmak kabızlık belirtilerini azaltmaktadır, günde en azından yarım saatlik yürüyüşün bile etkisini göreceksiniz.

Sigara ve alkol tüketmeyin
Nikotin ve alkol bağırsak hareketlerini negatif etkilemektedir. Bırakamıyorsanız en azından azaltmaya çalışın.