Vücut Ağırlığını Kaybetmek Uğruna Sağlığınızı Kaybetmeyin
Zayıflamak isteyen kişilerin düştüğü en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Programa başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri tamamını diyet programından çıkaran kişilerin metabolizması vücuda ihtiyacı olan karbonhidrat kaynağı olan kan glikozu ve glikojen depoları tükenir dolasıyla kas içerisindeki karbonhidrattan kullanmaya başlar, kastaki protein kullanılır bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder. Yani diyette karbonhidratı diyetinde sıfırlayan kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil, kas ve sudur.

 

Çünkü Yüksek protein düşük karbonhidrat içeren düşük kalorili diyetler hızlı kilo kaybı sağlar fakat tartıda görülen yağ kaybı olmayıp sadece kas ve su kaybıdır.1 gr kas kaybettiğinizde yaklaşık 2,7 gr su kaybedersiniz ve böylece hızla zayıfladığınızı sanarsınız. Bunu anlamak için en kolay yol aynaya bakmaktır. Eğer tartıda kilo vermenize rağmen yüzünüz , kollarınız inceliyor ve yağ birikiminin yaygın görüldüğü abdominal(karın) bölge ve kalça bölgesi incelmiyorsa siz yağ kaybetmiyorsunuz yani doğru zayıflamıyorsunuz demektir. Bu durumda istenmeyen şekil bozuklukları oluşur ve  kişi istediği fit görüntüyü elde edemez. Kas kütlesini arttırmak gerekiyorsa bu mutlaka beslenme ve egzersiz uzmanının beraber çalışarak yapacağı bir program olmalı ve kişiye hangi aşamalardan geçeceği anlatılmalıdır. Çünkü amaç acele etmek değil sağlık beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmektir.

Diyette en sık yapılan hatalar?

  • Ekmeğin kaldırılması
  • Öğün atlamak
  • Aç kalmak
  • Tek besin içeren diyetler
  • Popüler diyetler

Aç kal hemen zayıfla peki bu sağlıklı mı ?
Aç kalarak zayıflayabilirsiniz ancak bizim için önemli olan sağlıklı zayıflama veya düşük vücut ağırlığındaki bireyler için sağlıklı kilo kazanımıdır. Bunun yöntemi de yaşam kalitesini oldukça düşüren aç kalma yöntemi değildir.
Tartıda zayıfladığınız görmek için 24 saat aç kalmanız yeterli. Ancak  bu gerçek kilo kaybı değil. Çünkü bu yöntemle vücut su kaybına uğruyor ve kaslar küçülüyor ama yağlar erimiyor. Bu aşamada organizma kendisi için gerekli olan enerjiyi yakalamak için kasları enerjiye dönüştürüyor ve vücut kendini kıtlık döneminde olduğunu düşünüp yağları depolama eğilimindedir. İşte bu nedenle gün boyunca yemek yemeyen kişi kendini güçsüz hissetmeye başlıyor. Çünkü karbonhidrat almadan 12 saatte tüm depolar boşalır, kan şekeri düşer, tatlı tüketme isteği artar, güçsüzlük artar, iş verimi düşer, baş ağrısı olur.

Öğlen tam buğday ekmeği, kepekli makarna veya 1 kase çorba tüketmeyen bir kişinin akşam üzeri canının tatlı istemesi çok normaldir çünkü öğlen öğünde şeker depolarına doğru karbonhidratı vermemiştir depo boşalınca düşen kan şekeri ise kişiyi fizyolojik olarak şeker yemeye mecbur kılmıştır bu sebeple öğün bileşimleri önemlidir. Öğle sadece salata ve ızgara tüketip hiç karbonhidrat almıyorsanız eve gittiğinizde atıştırma ihtiyacınıza engel olamaz ve daha fazla yersiniz. Bu da yapılmaması gereken durumlardandır.

Çok düşük kalorili diyetlerin yan etkileri
Baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, kabızlık, safra ve böbrek taşı, kalp ritim bozukluğu, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizlikleri, kuru cilt, saç dökülmesi, Bazal Metabolizma Hızında azalma olur.

DİYET YAPARKEN KARBONHİDRATLARI CİDDİYE ALIN. Peki Nasıl ilerlemeli ?

  • Enerji; haftada 1 kg ağırlık kaybı olacak şekilde düzenlenmelidir.
    Karbonhidrat: günlük alınan enerjinin ana bileşenidir Karbonhidrat  tam tahıllı ekmek ve tahıllar, kurubaklagiller, meyvelerden sağlanmalıdır. Bu grup besinler aynı zamanda B gurubu vitaminlerinden, posadan zengindir.
  • Hayatınızdan ekmeği tamamen çıkarmayın.
    Rafine edilmemiş yani kabuğu ayrıştırılmamış ürünleri tercih edin: Beyaz ekmek yerine tam tahılları, pirinç yerine bulguru seçin.
  • MEYVE, SEBZE, FAZLA YEDİĞİNİZ HER BİR BESİNİN VÜCUDUNUZDA YAĞ DEPOSUNA DÖNÜŞECEĞİNİ UNUTMAYIN.
  • Önemli olan vücut ağırlığınızın ne kadarının yağ olduğudur. Vücudunuzdaki kas ve su miktarı ideal kiloyu belirler.
  • Aynı kiloda iki insana baktığınızda vücut yağ oranlarına göre çok büyük bir şekil farklılığı görebilirsiniz. Kas kütlesi bizim için çok önemlidir. Genelde vücut yağ analizi cihazları ile bu oran elde edilebiliyor.
    Ölçüm sonucunda sadece vücuttaki toplam yağ miktarını değil bu yağın hangi bölgelerde dağılım gösterdiğini de öğrenmek önemli. Çünkü yağın nerelerde depolandığı çok önemli ; abdominal(karın) bölgede depolanan yağ kalp-damar hastalıkları ve birçok metabolik hastalığa zemin hazırlar.
  • Beslenmede tek bir altın yol herkes için geçerli olamaz ve uygulanamaz. Genel öneriler sizin vücudunuza uymayabilir veya farklı bir etki gösterebilir bu yüzden diyet kişiye özeldir .
  • Stratejik bir plan ile değişime başlanmalıdır.
  • Büyük hedefler yerine daha küçük ama gerçekçi hedefler sizi başarıya götürür,  aksi halde hayal kırıklıkları kısır döngü yaratır ve her seferinde yola çıktığınız vücut ağırlığından daha fazlası size geri döner .
  • Yemek yeme vücut için fizyolojik bir ihtiyaçtır ancak yemek yeme sizin için fazlasıyla bir keyif unsuru olmaya başladığını anda tehlike sinyalleri çalar.
  • Kısacası hayatın her bölgesinde olduğu gibi beslenmede de dengeyi unutmamalı.